Δωρεάν Μεταφορικά σε όλες τις ταμειακές.
  • Αρχική
  • /
  • Άρθρα
  • /
  • Νέα
  • /
  • Παράταση στη Β’ Φάση του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής: Το νέο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής

Παράταση στη Β’ Φάση του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής: Το νέο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής

Μετατίθεται η έναρξη της Β’ Φάσης για τα ψηφιακά παραστατικά διακίνησης αποθεμάτων, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΥΠΕΘΟΟ και της ΑΑΔΕ που δημοσιεύθηκε στις 30 Απριλίου 2026. Η μετάθεση αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων και δίνει επιπλέον χρόνο για την προσαρμογή τους στις νέες υποχρεώσεις της Ψηφιακής Διακίνησης Αγαθών.

Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η Β’ Φάση δεν αφορά απλώς την έκδοση ενός παραστατικού, αλλά την πλήρη ψηφιακή παρακολούθηση της διακίνησης αποθεμάτων: φόρτωση, μεταφόρτωση, παραλαβή, ιχνηλασιμότητα και ποσοτικό ή ποιοτικό έλεγχο.

Το νέο χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εφαρμογή της Β’ Φάσης θα γίνει πλέον τμηματικά, με επιμερισμό των υποχρεώσεων σε διακριτά στάδια.

Από 12/10/2026 ενεργοποιούνται οι διαδικασίες:

  • Φόρτωσης
  • Μεταφόρτωσης
  • Παραλαβής
  • Ψηφιακής παρακολούθησης και ιχνηλασιμότητας της διακίνησης αποθεμάτων
  • Διαβίβασης δεδομένων ποσοτικού και ποιοτικού ελέγχου

Από 01/01/2027 εφαρμόζεται η Ενιαία Κωδικοποίηση Ειδών, σύμφωνα με τη Συνδυασμένη Ονοματολογία TARIC.

Μέχρι την ημερομηνία έναρξης κάθε επιμέρους υποχρέωσης, παρέχεται η δυνατότητα προαιρετικής διαβίβασης των σχετικών δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Τι παραμένει σε ισχύ

Η παράταση αφορά τη Β’ Φάση της Ψηφιακής Διακίνησης. Η Α’ Φάση δεν καταργείται και δεν αναστέλλεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από 01/12/2025 ισχύει η υποχρέωση ψηφιακής έκδοσης των παραστατικών διακίνησης και διαβίβασης των δεδομένων της Α’ Φάσης.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που έχουν ήδη υποχρέωση έκδοσης ψηφιακών παραστατικών διακίνησης πρέπει να συνεχίσουν κανονικά τη διαδικασία έκδοσης και διαβίβασης, ενώ η νέα παράταση δίνει περισσότερο χρόνο για την προετοιμασία των πρόσθετων λειτουργιών της Β’ Φάσης.

Τι αλλάζει για τις επιχειρήσεις

Η μετάθεση της Β’ Φάσης δίνει στις επιχειρήσεις περισσότερο χρόνο, αλλά δεν αλλάζει την ουσία της υποχρέωσης. Η Ψηφιακή Διακίνηση Αγαθών παραμένει μία σημαντική αλλαγή στην καθημερινή λειτουργία επιχειρήσεων που διακινούν αποθέματα, εμπορεύματα ή προϊόντα.

Η Β’ Φάση απαιτεί σωστή οργάνωση σε επίπεδο:

  • Παραστατικών διακίνησης
  • Αποθηκών και υποκαταστημάτων
  • Μεταφορέων
  • Μεταφορικών μέσων
  • Διευθύνσεων αποστολής και παράδοσης
  • Σκοπών διακίνησης
  • Διαδικασιών παραλαβής
  • Ποσοτικού και ποιοτικού ελέγχου

Για τον λόγο αυτό, η παράταση δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως λόγος αναμονής, αλλά ως ευκαιρία σωστής προετοιμασίας.

Νέα έκδοση myDATAapp

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι εντός των προσεχών ημερών θα είναι διαθέσιμη νέα έκδοση της εφαρμογής myDATAapp για κινητές συσκευές. Η νέα έκδοση θα ενσωματώνει δυνατότητα σάρωσης και παραλαβής παραστατικών, καθώς και λειτουργικότητες που σχετίζονται με τη Β’ Φάση της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αποθεμάτων.

Αυτό δείχνει ότι η διαδικασία της Ψηφιακής Διακίνησης περνά πλέον από την απλή διαβίβαση παραστατικών σε ένα πιο ολοκληρωμένο περιβάλλον παρακολούθησης, ελέγχου και επιβεβαίωσης παραλαβών.

Ειδική αναφορά στους ελαιοπαραγωγούς αγρότες

Η ανακοίνωση περιλαμβάνει και ειδική πρόβλεψη για τους ελαιοπαραγωγούς αγρότες. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία, η έναρξη της σχετικής υποχρέωσης μετατίθεται για τις 12/10/2026, υπό την προϋπόθεση ότι κατά την παραλαβή του ελαιοκάρπου εκδίδεται δελτίο ποσοτικής παραλαβής από τα ελαιοτριβεία και αφορά όσους δεν εντάσσονται στις υπόχρεες οντότητες της πρώτης περιόδου εφαρμογής.

Γιατί οι επιχειρήσεις πρέπει να προετοιμαστούν από τώρα

Η παράταση δίνει χρόνο, αλλά η προετοιμασία της επιχείρησης δεν γίνεται την τελευταία στιγμή. Η Β’ Φάση επηρεάζει πραγματικές διαδικασίες της καθημερινής λειτουργίας: αποστολές, παραλαβές, ενδοδιακινήσεις, επιστροφές, μεταφορές με ίδια μέσα, συνεργασίες με μεταφορικές και διαχείριση αποκλίσεων.

Για τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ERP, όπως το Soft1, η σωστή προετοιμασία απαιτεί έλεγχο και παραμετροποίηση. Δεν αρκεί μία απλή ενημέρωση λογισμικού. Πρέπει να ελεγχθεί αν οι πραγματικές διαδικασίες της επιχείρησης αποτυπώνονται σωστά μέσα στο σύστημα.

Ενδεικτικά, πρέπει να εξεταστούν:

  • Ποια παραστατικά χρησιμοποιούνται για διακίνηση
  • Αν οι αποθήκες και τα υποκαταστήματα είναι σωστά οργανωμένα
  • Αν οι διευθύνσεις αποστολής και παράδοσης είναι σωστά καταχωρισμένες
  • Αν υπάρχουν μεταφορείς και μεταφορικά μέσα
  • Αν οι σκοποί διακίνησης χρησιμοποιούνται σωστά
  • Αν οι χρήστες γνωρίζουν τη νέα διαδικασία
  • Αν μπορούν να γίνουν δοκιμαστικές διαβιβάσεις πριν την υποχρεωτική εφαρμογή

Πώς βοηθά η Μηχανεμπορική

Η Μηχανεμπορική ΙΚΕ υποστηρίζει επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν Soft1 ERP και χρειάζονται σωστή προετοιμασία για τη Β’ Φάση της Ψηφιακής Διακίνησης Αγαθών.

Η ομάδα μας αναλαμβάνει:

  • Έλεγχο υπάρχουσας παραμετροποίησης
  • Έλεγχο παραστατικών διακίνησης
  • Παραμετροποίηση Soft1 ERP
  • Οργάνωση αποθηκών και υποκαταστημάτων
  • Έλεγχο διευθύνσεων αποστολής και παράδοσης
  • Οργάνωση μεταφορέων και μεταφορικών μέσων
  • Δοκιμαστικές διαβιβάσεις
  • Εκπαίδευση χρηστών
  • Υποστήριξη κατά τη μετάβαση στη νέα διαδικασία

Η σωστή προετοιμασία μειώνει λάθη, καθυστερήσεις και προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία της επιχείρησης.

Η παράταση της Β’ Φάσης του Ψηφιακού Δελτίου Αποστολής δίνει στις επιχειρήσεις περισσότερο χρόνο για προσαρμογή. Δεν αναιρεί όμως την υποχρέωση ούτε μειώνει τη σημασία της προετοιμασίας.

Από 12/10/2026 ξεκινούν οι διαδικασίες φόρτωσης, μεταφόρτωσης, παραλαβής, ψηφιακής παρακολούθησης και ποσοτικού/ποιοτικού ελέγχου. Από 01/01/2027 εφαρμόζεται η Ενιαία Κωδικοποίηση Ειδών με βάση TARIC.

Οι επιχειρήσεις που θα αξιοποιήσουν σωστά το διάστημα της παράτασης θα είναι καλύτερα προετοιμασμένες, με πιο οργανωμένες διαδικασίες, σωστή παραμετροποίηση ERP και λιγότερα προβλήματα κατά την υποχρεωτική εφαρμογή.

Η Μηχανεμπορική ΙΚΕ βρίσκεται δίπλα στις επιχειρήσεις με εξειδικευμένη υποστήριξη, παραμετροποίηση Soft1 ERP και πρακτική καθοδήγηση για τη νέα εποχή της Ψηφιακής Διακίνησης Αγαθών.


Θέλετε να ελέγξετε αν η επιχείρησή σας είναι έτοιμη για τη Β’ Φάση της Ψηφιακής Διακίνησης;

Η Μηχανεμπορική ΙΚΕ αναλαμβάνει την παραμετροποίηση του Soft1 ERP, τον έλεγχο των παραστατικών διακίνησης και την εκπαίδευση των χρηστών σας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για έλεγχο ετοιμότητας και σωστή προετοιμασία της επιχείρησής σας.

Σχετικά Προϊόντα